Кой е работодателят на зъболекаря?

Кариесът не е заболяване само на зъба!
Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до загубата им, но същевременно, кариозните промени в зъба могат да предизвикат негативни промени и на общото здраве!

кариес

Кариесите са причина за чувствителност или болка от сладко и студено, разрушаване на зъба, неприятен дъх, проблеми с храносмилането и заболявания на гърлото, носа, ухото и дори – на ставите, сърцето или бъбреците. Болестотворните процеси в устната кухина се отразяват на състоянието на целия организъм.

Какво знаем за кариесите.
Защо няма „хапче против кариес”?

Кариесът е полиетиологично заболяване. Това означава, че кариозният процес се развива от съвместното влияние на множество фактори.
Основна причина за развитието му се смята деминерализацията на твърдите тъкани на зъбите – емайл, дентин и цимент, която се предизвиква от действието на слабите органичните киселини в устата. Тези органични киселини се отделят от микроорганизмите, намиращите се в нея и част от тях са нормални, т.е. редовни обитатели, но и наши «сътрапезници».
Консумацията на въглехидрати стимулира отделянето на слаби органични киселини от микроорганизмите живеещи в устата, а тези киселини имат разяждащ емайла ефект.

Например, количество от 4 чаени лъжички захар води до повишаване с 30 пъти повече на количеството млечни киселини отделяни от микробите в устата.

БЪРЗО РАЗВИВАЩ СЕ КАРИЕС, ДОСТИГНАЛ ДО НЕРВА НА ЗЪБА

Тази концентрация на киселината премахва/блокира предпазващото действие на слюнката и започват процеси на деминерализация на зъбните тъкани.

При добро слюноотделяне този вреден ефект се губи бързо.
Но при редовното приемане на концентрирани захари разрушителният процес става по-интензивен, като особено силно засяга междузъбните пространства, където по принцип се задържа храна, защото са трудно достъпни за почистване.

Кой боледува най-често?
Установено е, че при хората, които проявяват по-малка склонност към развитие на кариес, слюноотделянето е два пъти по-бързо от останалите. Слюнката при тях е по-течна, а не гъста и лепкава.

При слабо слюноотделяне е желателно след консумация на въглехидрати устата да се изплаква с вода. Препоръчително е и да се ограничи консумацията на продукти с концентрирана захар, която е идеална храна за микроорганизмите.

Както горещата, така и студената храна, влияе на здравината на зъбите. Този контраст при едно хранене е буквално пагубен за здравината им.

Сокът на цитрусовите плодове също разрушава зъбния емайл, заради високото съдържание на киселини. Това не е причина да се откажем от консумацията на кисели плодове – едно добро изплакване с паста за зъби ще нормализира pH (киселинноста) в устата.

Но лидерът сред зъборазрушителите са подсладените газирани напитки – съдържат различни слаби киселини – въглеродна , ортофосфорна и много захар! Подобни напитки са вредни от всяка гледна точка и то не само за зъбите. Избягвайте ги по принцип!

Флуорът понижава деминерализацията на зъбите. Благоприятният му ефект обаче е наличен само до една определена концентрация. По-високото му съдържание уврежда не само зъбите, но и костите. Признак, че се приема повече флуор от допустимото, е появата на петна по зъбите, освен това емайлът губи блясъка си. Тези зъби вече се разрушават много по-бързо, по-чувствителни са на действието на киселините.
Ако вашата питейната вода е богата на флуор, по-добрият вариант е да се търси бутилирана изворна вода без или с незначително количество на елемента.

Приемът на флуорни таблетки или води се предприема само след консултация със зъболекар, тъй като излишното количество би могло да има токсичен за организма ефект.

Как да разберем дали нашите зъби са устойчиви на кариеси?

НАЧАЛЕН КАРИЕС

Когато повърхността на зъбите е гладка, блестяща, равна, при условие, че се спазва добра хигиена на устата, а консумацията на захари е ограничена и се осигурява достатъчно дъвкателна активност, кариесите са рядкост.

Ако по зъбите се забелязват вдлъбнатини, бразди, цепнатини или черни петна, чувствителни са на студено, топло или кисело, това би могло да означава, че са подложени на кариозни процеси.

При наличието на един кариес в устата, много по-вероятно е да се развие кариес и на други, особено на съседни зъби.

При профилактични прегледи при зъболекар два пъти в годината могат да се „хванат“ проблеми в самото им начало и се предотврати поредица от кариеси.
Препоръчително е и да се прави почистване на натрупания зъбен камък, който предразполага към развитието на кариозни процеси и венечни възпаления.

За здравината на зъбите е от значение и наследственият фактор. Съставът и качеството на зъбния емайл се предават генетично.

Твърдата структура на зъбите определя предразположеността и развоя на кариозния процес.
Плътната структура, която е налична при минимални пространства на кристалната решетка, забавя развитието на кариеса.
И обратното, при по-рехава структура, зъбът е податлив на действието на киселините.

НАПРЕДНАЛ КАРЕС

Дори и при качествен емайл и бързо слюноотделяне, недобрата хигиена на устата е важен фактор за здравината на зъбите.

Слабата орална хигиена има пагубно влияние за състоянието на зъбите и венците, а от там – и на здравето на целия организъм. Помислете по тази тема, преди да пропуснете миене на зъбите!

Още от Лечение на кариес.

Comments are closed.