За красивата усмивка

Интервю в списание Перфекта
Изтегли PDF

Въпрос на списание „Перфекта”:
Д-р Минчев, как възприемате понятието красива усмивка?

Като наблюдател с опит мога да кажа, че понятието красива усмивка е индивидуална категория. Тя кореспондира с културата на индивида и с културните традиции на обществото му. Ето например: денталната естетика при далекоизточните народи, тази при северния европеец и тази при жителите на южните острови на планетата е различна, т.е. понятието естетика на усмивката и понятието красива усмивка в различните общества, социални групи и дори при различните професии е различно.

За мен една конструкция (мост, коронка, фасета и т.н.) може да е изключително красива, защото отговаря на моите изисквания, но едновременно с това, да е незадоволителна за конкретния пациент, който има други критерии и представи.

Като професионалист мога да кажа, че красивата усмивка трябва да кореспондира с формата на устните и лицето и да отговаря на критериите, създавани в годините от опитни и именити зъболекари от цял свят.

От голямо значение също е и излъчването, което искаме да постигнем с усмивката. Една усмивка може да придаде мъжествено или женствено излъчване, агресивна или нежна визия.

Красотата и естетиката в една усмивка са постигнати, когато са в хармония или са целенасочено използвани, за да максимализират лицевата естетика.

Красотата на усмивката за мен включва и профилактиката на зъбните тъкани.
Максималната естетика, съчетана с профилактика, или по-точно – биоeстетика получаваме тогава, когато протетиката е изработена по начин, запазващ зъбите и венците здрави и функционални за дълги години и са налични всички предпоставки те да бъдат възприемани като красиви.

Ние сме лекари по дентална медицина и от нас се очаква да правим само манипулации, които не излагат на необмислен риск, които щадят зъбите на пациента.

Изпитвате ли голямо удоволствие, когато и пациентът хареса “новата” си усмивка?

Най-високо ценя случаите, които са взаимно оценени – т. е. и пациентът и докторът, независимо един от друг, харесат създаденото.

Удоволствието от възприемането и оценката на завършената работа е най-голямата награда при сътворяването. Позитивната емоция е храна за душата!

Има ли съществени различия при пациентите в САЩ, Европа и в България?

Съществува доста сериозна разлика.

В САЩ пациентите са абсолютно убедени, че поддържането, предпазването на зъбите им е много важно, тъй като е престижно а и предпазва пациента от необходимостта да изтърпява множество лечебни манипулации за „спасяване” на един вече сериозно засегнат зъб.

Това е пример за още една културна особеност – идеално поддържаните зъби са белег на висок социален статус в САЩ.

Ето защо, там хората полагат големи грижи за съзъбието си. Пациентите редовно посещават кабинетите за преглед и почистване на зъбите, което е задължителният минимум, а зъболекарят стриктно изпълнява тези процедури – това е профилактиката.

По този начин в Америка тежката дентална патология и сложните за лечение случаи не са толкова много. Случва се американските ни колеги да казват: “О, колко интересни случаи има при вас…”, в смисъл – много тежки, обемни като работа, които допринасят за изграждането ти като опитен професионалист.

Аз обаче бих се радвал да дойде време, когато ние тук, в България също предимно ще почистваме, избелваме, ще правим малки пломби и рядко ще изработваме по някоя коронка или имплант.

Не ме радва гледката на млада симпатична дама или млад проспериращ мъж, спортен тип, но с повече от 80% разрушено съзъбие. По скоро, освен професионална амбиция и загриженост изпитвам и лека тъга по пропиляните възможности тези зъби да бъдат лесно спасени, ако са били лекувани навреме.

Озадачен съм от безгрижието на някои родители – „ами нали са млечни тези зъби, ще бъдат сменени – защо да ги правим сега”!?

Сега аз посещавам видни европейски и американски колеги, за да се информирам за най-новото, за излязлото като лечебна тенденция през тази година, като например – решаване на проблемите с минимално навлизане в дълбочината на зъбната тъкан, т.е. – използването на лазер, вместо турбина за най-щадящо лечение на кариеса или лазерно повлияване на пародонталните заболявания.

Това са минимално инвазивни протоколи, т.е. с минимална намеса, с минимално отнемане на зъбна тъкан да направим така, че зъбът да бъде запазен максимално добре.

В България, според мен, ситуацията е различна. Една част от българите ходят на зъболекар само тогава, когато имат проблеми.

Трудно ми е да отсъдя прецизно, защото над 75% от моите пациенти не са от посочените по-горе безгрижни към здравето на зъбите си сънародници.

Те са обгрижени, излекувани, мотивирани и на тях им се налага по-скоро да ни посещават за редовни профилактични прегледи, отколкото по спешност.

Искате да кажете, че клиниката ви е създала необходимата дентална култура на пациентите си?
Горещо се надявам това наистина да е така!

От дълги години ние работим в тази посока – да образоваме и да направим пациентите ни съпричастни в поддръжката на зъбите им. Образоваме ги до необходимата степен, за да могат да оценяват максималното в постиженията и грижата за съзъбието им. И да ни сътрудничат!

Разбира се, съществуват и пациенти, на които трябва да им се обадим повече пъти, за да се отзоват на профилактичния си преглед, но ние имаме търпение и постоянство, отчитайки че ежедневието ни е забързано и пациентите също имат своите не-дентални проблеми.

Въпреки съществуващата традиция в България, пациентът да посещава зъболекарския кабинет само при неотложна нужда, аз смятам че българския пациент вече е осъзнал, че всяко отлагано лечение става все по-трудно, отнемащо повече време и усилия и разбира се – по-скъпо и пациентът вече започва да се грижи по-редовно, по-планирано за зъбите и венците си.

В момента в нашата клиника работим сериозно върху подобряването на естетиката на излъчването, което дава лицето след цялостно протетично лечение.

Какво точно е необходимо да направи пациентът, за да подобри естетиката на излъчването си след вече завършено протезиране?

Това са специални комплекси от упражнения за лицевите мускули, които подобряват тонуса на мускулатурата и по този начин хармонизират по-бързо усмивката и визуса. След добро и цялостно лечение дори изчезват някои бръчки.

Това е интересен метод, който навярно се прилага само във вашата клиника или поне аз за първи път се докосвам до такава информация?

За нас този метод също е много интересен и нов. При следващото си посещение в Щатите ще акцентираме допълнително на него. Не е сложно: правят се лицеви гимнастики, има комплекс упражнения, с които човек, който отдавна е загубил височината на съзъбието си или имал странни форми на зъбните дъги успява да подобри лицевата си естетика.

Все повече млади хора желаят да имат красива холивудска усмивка и това е обяснимо, тъй като тя е част от излъчването на индивида. В някои случаи, за да се постигне перфектна усмивка се изпиляват доста здрави зъбни тъкани – какъв е вашият съвет?

Най-разумно при тези случаи е да се направят няколко консултации със специалисти в областта на денталната козметика и да се избере минимално инвазивния подход.

Например, ако имаме такъв случай – млад човек със здрави, некариозни зъби, в които той не харесва подреждането, цвета, формата и т.н.

Дентален лекар-специалист трябва да анализира внимателно проблема и той да бъде решен поетапно и индивидуално с респект към зъбната тъкан!

Всичко това би могло да се постигне, без излишно да се отнемат здрави зъбни тъкани, тоест да се изпиляват зъби само за да се коригира формата, позицията или цветът им…

Винаги може да бъде намерен и по-щадящ вариант:

  • Например: цветът може да се коригира с избелване.
  • Не добре подредените, „кривите” зъби се нуждаят от ортодонско лечение, за което няма възрастови граници, а не от изпиляване за коронки!Моите зъби например, подредихме с брекети, на около 50 годишната ми възраст. Прилагали сме ортодонтско лечение и на по-възрастни пациенти.Подобно лечение – с брекети, би отнело повече време от изпиляването на здрави зъби за металокерамика, но то ще естетизира съзъбието по един безопасен начин и няма да изложи зъбите на ненужен риск и сериозно да ускори загубата им. Много са ползите от ортодонтското лечение и за венеца и за прогнозата на съзъбието в последствие!
  • След като проблемите с подреждането и цвета на зъбите са решени, ако останат малки дисхармонии във формата, дори и да се направят фасети, което смятам, че не е решение в млада възраст, ако зъбите не са засегнати от кариес или с големи пломби или сериозно изтрити, но ако е ключово за самочувствието на пациента, ще се изработят много фини по обем фасети, но вече в условията на вече добре подредени зъби; което означава, че от зъбните тъкани ще бъде отнето възможно най-малко.

Съвременната естетика при младото поколение, (ако допуснем, че хората от 30 нагоре са все още млади), предполага и много често татуировки по кожата. Това са неща, които след това много трудно се премахват. Например ако човек на 20 години е пожелал да има цветна рисунка на кожата, не е сигурно дали и на 40 ще е щастлив да я има, но нейното премахване не е толкова лесно и без следи.

По същият начин преди да направим една първа стъпка към изпиляването на зъба трябва да помним, че никога естествената зъбна тъкан няма да се самовъзстанови, което означава, че преди някой да реши да си направи фасети или още по-лошо – металокерамични коронки, само заради „разкрасяване”, трябва да е абсолютно убеден, че го иска, че това е безопасно за зъбите му и че лекарят, който е избрал да му направи тези естетични корекции ще се отнесе максимално икономично към изпиляването…. Разбира се, има технологични изисквания, които трябва да се спазват, но колкото по-нова е методиката, колкото по-съвременен е материалът, толкова по-малко би могло да бъде отнето от зъбната тъкан, което е и ключовият момент.

В случаи, когато има някакво несъвършенство по зъбите – големи кариеси, стари масивни пломби, умъртвени и потъмнели зъби – тогава вече естетиката и нормалното, по-скоро – силно препоръчителното като метод лечение, се припокриват.

Например един зъб с пломби, променил цвета си, леко изтрит и не в добра позиция в редицата може и трябва да бъде успешно коригиран с фасета или с чисто керамична полукоронка. Това са случаите, в които единственият и най–добър избор за възстановяване на зъба е подобна конструкция, без да се нарушава биологичното и минимално инвазивното поведение в лечението.

Избелването на зъбите безопасно ли е?

Да, ако се извършва под контрола на зъболекар!

Преди избелването е важно пациентът да бъде прегледан и почистен, а стоматологът да се убеди, че пациентът няма кариеси и тогава може да се пристъпи към безопасно избелване.

Съществуват много продукти за избелване, които избелват с различна скорост – например нощно – за 15 дни, дневно – за 10 дни, пристолно – за час, час и половина. Избелването е много популярно по света и съществуват продукти с различен произход, някои от които – съмнителни от гледна точка на безопасността!

Ние сме избрали отдавна разрешените за употреба и утвърдени в цял свят системи Opalescence на фирма Ultradent – САЩ, защото от 1994 година с тях постигаме отлични резултати.

Колко пъти в годината трябва да се посещава зъболекарски кабинет за профилактичен преглед?

По принцип правилото е между 4 и 6 месеца, но трябва да изясним за каква профилактика става въпрос. Профилактика означава предпазване. Тя визира и се стреми да блокира някои от възможните пътища за възникване на заболяванията.

Две са основните дентални заболявания, водещи до загуба на зъби:

  • Едното е увреждането на зъбната тъкан – кариесите и техните усложнения;
  • Другото е увреждането на зъбодържащия апарат – пародонта.

Профилактика по отношение на венечните заболявания може да се изисква и на 3 месеца, ако пациентът има проблеми. Тези проблеми могат да бъдат предизвикани от инфекция, от неправилна позиция на зъбите, от временен хормонален дисбаланс. В това време грижата за венците е най-важна. Когато всичко е овладяно и венците са здрави, а и съзъбието на пациента също е здраво, профилактиката може да се сведе и до 2 посещения годишно. По-дълъг период не е разумен, тъй като за 6 месеца могат да настъпят промени, които да изискват в последствие по-сериозно лечение. Профилактичният преглед включва и професионална орална хигиена.

Основна задача при професионалната орална хигиена е отстраняването на зъбния камък, който произлиза от зъбната плака. Зъбната плака в началото е невидимо, плътно прилепено към зъбите образувание, като един тънък филм, който е продукт на храненето на микробите в устата. Комбинацията от микроби и непочистени храни води до образуването на плака. За 18 дена плаката “узрява”, прикрепва се здраво за зъбите и по-трудно може да бъде отстранена с четкане. Така се заражда зъбният камък. Затова плаката трябва редовно да се отстранява. Отстраняването на плаката се постига най-лесно, когато пациентът редовно – 3 пъти на ден почиства методично зъбите си с четка и интердентален конец. Има места, които са по-трудно достъпни – тях може най-добре да почисти и да обясни за обгрижването им оралният хигиенист. Необходимостта от профилактиката е засилена и при лечение с ортодонтски апарати, защото те създават условия за задържане на повече зъбна плака. В тези случаи изискваме да се виждаме с пациента веднъж месечно за професионална хигиена, за да бъде отстранена плаката и в трудните участъци и да предпазим зъбите от кариес в дългосрочен план.

Имат ли отношение лекарите по дентална медицина към хъркането?

О, да! И то-двустранно: хъркат (някои – със сигурност), но и могат да помогнат в някои от случаите не само на безобидно хъркане, а и на слиип апнеа!

Слип апнеа?!

Сега ще обясня: механично предизвиканото задушаване по време на сън (наречено в англоезичната литература „Обструктивна слиип апнеа”) е много разпространено но не много изучено заболяване, което не е само акустичен дефект! Може да бъде с много сериозни последствия, дори смъртен изход!

Хъркането е един от първите симптоми и е добре да се направи оценка и да се вземат мерки, когато все още е достатъчно рано.

Проблемът нощно задушаване е отдавна обект на интереса на лекарите специалисти по разстройствата на съня и тъй като лекарите по дентална медицина могат да предложат устройства, многo по-дискретни и по-лесно приемливи от класическите СPAP такива, а и поради личен интерес, ние в клиника МиДент успешно се борим срещу някои от формите на хъркането и последствията му.

Имплантирането при загуба на зъб рутинна процедура ли е вече в България?

Преди 16 години, когато започвахме да поставяме импланти, бяхме много горди от това, че в нашата клиника работим в една изключително иновативна дентална област.

Да, сега това е рутинна процедура, не само за нашата клиника, но и за много кабинети в България.
Важно е да се знае: имлантирането е рутинна процедура, когато има протокол за лечение, в който ясно е записано,. зъби с какви увреждания подлежат на подмяна; по какъв, възможно най-лесен и безопасен за пациента начин могат да бъдат подменени и каква е прогнозата за успешно остеоинтегриране/вкостяване на импланта.

Искам да подчертая, че когато всичко е точно планирано и са преценени рисковете, ние влизаме в една рутинна процедура с предсказуем резултат. Знаем, че ще поставим успешно този имплант и в 99.9 % от случаите очакваме, че всичко ще мине както трябва и пациентът дълги години ще се радва на ползите от този имплант.

Да не забравяме! Специалист е този професионалист, който може да се справи и с възникналите евентуални усложнения, а не само просто да „боцне” импланта. А пациентът трябва да сътрудничи активно и пунктуално!

Същото условие несъмнено е валидно за всички области на денталната медицина, но при имплантологията, която е една хирургична специалност то е от изключително значение!

Успешният резултат несъмнено зависи от много фактори и един от тях е вида на имплантната система.

На световния пазар се предлагат се много съвременни импланти, но и по-старомодни системи и е логично да се предположи, че по-съвременните импланти дават по-добри резултати.

Опитът на имплантолога и оборудването също има значение.
Това беше причината да снабдим нашата клиника със специализиран скенер за импланти – така ние разполагаме с максималната 3D информация за костта в която ще имплантираме и благодарение на това имаме максимални шансове за успех.

Поведението на пациента в пост-хирургичните дни също е важно и той стриктно трябва да спазва предписанията на имплантолога. Ключът за успеха е в активното сътрудничество!

Усилията са взаимни, изискванията и на двете страни също са високи и съответно удовлетворението е голямо за всички.

Интервюто взе: Галя Начева

Още от Козметична дентална медицина, Публикации.

Comments are closed.