Холивудската усмивка

Публикация в списание MY SMILE.
Изтегли PDF
Те са очарователни, блестящи и неотразимо привлекателни.
С перфектни тела, изваяни мускули, копринена кожа – загарът е задължителен.
Световно разпознаваеми лица, ослепителна усмивка, красива, блестяща и здрава.

Звездите на Холивуд – красиви, известни, харесвани.

Можете да ги видите навсякъде: перлено бели, бляскави до заслепяване; блясък и пак блясък. Можете да ги видите във всеки филм, във всяко списание, по телевизията и в Интернет: всичките тези перфектни, прави, бели красиви зъби.

Всички знаменитости изглеждат така. Така ли са се родили? Или са подбрани и по този признак от безбройните кандидати за слава? Или са продукт на грижлив и дискретен “тунинг”?

Вероятно от всичко по малко…

Какво да направим ние, които също искаме такава усмивка?

Да попитаме специалистите:
За лекарите по дентална медицина и особено за тези, които акцентират на изучаването и прилагането на естетиката на съзъбието в своето изкуство, не е трудно да забелeжат финните или радикалните козметични дентални грижи, максимализиращи блестящото излъчване на основния инструмент на актьора – лицето му.

Подобна професионална деформация при нас е естествена и желателна – така ние си “сверяваме часовника” с постиженията на световното ниво специалисти, както би трябвало да се предполага, че са зъболекарите на звездите.

Поколения холивудски зъболекари са посветили години от професионалната си каrиера, за да могат редовно да постигат тези резултати при своите пациенти. В годините също е имало проби и грешки, модни увлечения и разочарования, но и методологизиране на резултатите….

Дошлите след тях са развивали знанието и технологиите и понастоящем са изработени различни лечебно-козметични подходи с крайна цел: максимална естетика, еманация на експресията на неотразимостта и съвършенството на актьорското присъствие.

Дентална естетика е съвременното интерпретиране на красивото, съвършенното в здравата, естествено добре подредена човешка усмивка, пречупено през погледа и разбирането на водещите специалисти и наложено от медиите на съвременното общество.

В годините, от специалистите по дентална естетика са създадени международни стандарти, описващи здравата и максимално идеализирана усмивка, възможно най-близка до идеалната естествена по форма, големина и подреждане на зъбите и хармонираща с индивидуалните особености на носителя й.

Усмивка, която в съчетание със здравите венци дава максимално идеализирано натурално излъчване и съчетава желан цвят и перлен, опалецентен блясък, който придава дълбочина на излъчването.

Несъмнено, без красивата „рамка” на устните, магията на мимиката и общото излъчване от лицето на конкретният индивид, една идеална без индивидуалност усмивка би седяла крайно неуместно – като колаж и ето защо, екипността, мултидисциплинарният подход в подобни проекти са задължителни.

Историята на денталната естетика – стремежа към съвършенство на усмивката и съвременнта индустрия за мечти – киното, винаги са вървели ръка за ръка.

Ще се опитаме се максимално да осветлим проблема, търсейки информация от специалистите и пациентите им.

Един от първите дентални лекари, обърнал особено внимание на хармонията на усмивката е д-р Чарлз Пинкас (1904-1986). Историята твърди, че той е създал керамичните фасети, именно за да подобри деликатно визията на холивудските звезди. По понятни причини метaлокерамиката не е най-елегантният, естетичен и ниско инвазивен метод за разкрасяване на съзъбието.

Има и още много имена – Роналд Голдщайн, Клод Руфенахт, Жерар Шиш, Гернот Мьориг, Мауро Фрадеани и много други, работили и работещи, за да могат щастливите им пациенти при всеки свой поглед в огледалото отново и отново да имат повод за радост и задоволство от неустоимото излъчване на усмивката си.

И така, как го правят?
И по-важното: как да го получите!

Тук ще коментираме различните начини да се получи перфектната «холивудска» усмивка, в зависимост от необходимите промени.

Малка грижа с голям ефект:
Ако зъбите ви са здрави, с форма и подреждане, което харесвате, добрият тунинг в случая е ИЗБЕЛВАНЕТО.
Изсветляването на зъбите наистина подобрява експресията на усмивката при всички случаи – от бялата усмивка лъха чистота, здраве, самочувствие.

Избелването е безопасно, когато се извършва под контрола на стоматолог. След преглед и почистване на зъбен камък и ако вашият стоматолог не открие кариеси или други повреди по структурите на зъбите, можете спокойно да се насладите на лесното придобиване на мечтаната очарователна усмивка.

Видовете избелване можем да разделим на домашно – изискващо носене на шиничка за 1-3 или 8 часа, която съдържа избелващия гел, което обикновено се прави редовно в продължение на 10 до 15 дни.

По-бърз резултат се постига при кабинетното избелване: за час-два в зъболекарския кабинет с много по-мощни окислители оцветяванията в зъбите ще изчезнат и в края на сеанса можете да изненадате близки и познати с новата си «холивудска усмивка».
Специалистите препоръчват в такива случаи да се носи и няколко дни след това и шина с гел за домашно избелване, за да се затвърди и максимализира ефекта – все пак кабинетното избелване не обхваща всички зъби, а само видимите…

При избелването, особено при кабинетното с лампа или лазер е възможна появата на чувствителност на зъбите от студено, но тя обикновено преминава от само себе си за ден-два. Ако е силна или продължителна – специалистите ще ви предложат обезчуствяващ гел.

Не опитвайте със хлебна сода! Търкането със сода надрасква зъбния емайл и така поврежда зъбите. Продуктите за избелване с недоказан произход също крият рискове.

Веднъж годишно е добре да се «освежи» ефекта от избелването с много по-кратка подобна процедура. Редовната употреба на оцветители в храната – кафе, кола, червено вино, цигари обикновено налага това.

Избелването обикновено предшества по-сериозните естетични процедури, които целят промяна и на формата и подреждането на зъбите.

Неголемите промени:
Неголеми, потъмнели или просто отличаващи се пломби по предните зъби могат успешно да бъдат ‘невидимо” заменени с нови по-естетични материали след избелването и стабилизирането на новия цвят на зъбите и така с минимално навлизане в дълбочината на зъбната тъкан може да бъде постигнат максимален естетичен резултат.
Лесно постижимо е и избелването на потъмнели от умъртвяване единични зъби

Кога е необходимо търпението на светец:
Ортодонтското подреждане на зъбите е възможно във всяка възраст и е крайно препоръчително при естетизацията на съзъбието, защото реално е най-добрият начин за постигане на максимален естетичен и лечебен резултат едновременно, дори и след това да са предвидени корекции с фасети или корони, по причини породени от формата на зъбите.
Само добре „наместените” в редицата, заобиколени от достатъчно венец и кост зъби могат за служат дълго и безпроблемно на собственика си и едновременно с това да изглеждат отлично.

Ето защо, независимо от продължителността и дискомфорта, свързани с подобна процедура, специалистите, наистина провеждащи максимално грижливо и отговорно планирането и изпълнението на едно цялостно естетично лечение изискват настоятелно, в интерес на пациента да остави на ортодонта да подреди съзъбието му максимално добре. По този начин прогнозата и дълготрайността на лечението ще бъдат максимално добри.

Наистина за холивудските актьори са създадени „невидими” ортодонтски апарати, но те са достъпни и за всички нас понастоящем. За успеха на подобно лечение ключовите думи са: търпение, мотивация и отличен специалист.
Но си заслужава, знам го от собствен опит!

Хай-тек: невидими и ниско травматични естетични възстановявания:
Много често неодобрението на пациента и на специалиста по дентална естетика е предизвикано от несъвършенства във формата, дължината и обема на един или група зъби, които не могат да бъдат коригирани по гореописаните начини.

До преди години най-често предлаганото решение на подобни проблеми беше маталокерамиката, т.е. коронка след пълно околовръстно изпиляване на зъба. В особено тежките случаи – „металокерамика от ухо до ухо” – на всичките налични зъби. В Холивуд също е имало такъв период…

Добре е, че този „мрачен” за прогнозата на биологичното, медицински отговорното отношение към зъбите период вече е отминал.

Защото много често напълно „невинни” – здрави, но с лоша форма, цвят или позиция единични или групи зъби са „падали жертва” на идеята за холивудска усмивка…

Те са били изпилявани в голям обем; умъртвявани, без конкретна лечебна необходимост, дори и понякога изваждани, защото не са били в правилна позиция, за се постигне „добре изглеждащ”, „естетичен мост”!

Благодарение на развитието на денталните материали и технологии от много време могат да се изработват финни покрития по предните – естетически значимите зъби, които максимално добре да коригират дефекти в цвета, формата, перления ефект (опалесценцията) дължината, ширината, позицията спрямо венеца – т.е. цялостното естетическо излъчване на зъбната редица.

Това са безметалните керамични възстановявания – или на професионален жаргон – ”чистата керамика”.

За разлика от металокерамиката която представлява метално кепе покрито с порцелан, тук метал липсва.

Т.е. – порцеланова коронка? Ами тя е известна отдавна!!!

Да, така е! Но здравината на материала на класическата порцеланова коронка е
ниска и нейната направа изисква дебели стени, които изискват сериозно редуциране на обема на зъба (за да не изглеждат като „бобени зърна” новите зъби) и съответно процедурата по изпиляванео на зъбите е подобна на тази като при металокерамиката…

При новите безметални керамики и „лепила” основният проблем – здравината вече е решен. Подобни изделия позволяват да се постигне максимална финална естетика с минимално изпиляване на зъбни тъкани – т.нар. „минимално инвазивен подход”, който е основна тенденция не само в естетичната, но и в цялостната съвременна дентална медицина. А и в медицината, като цяло понастоящем!

Изработената от подобен естетичен и оптично хомогенен материал конструкция не е необходимо да обхваща целия зъб и да се скрива под венеца – т.е. да бъде обвивна коорнка. Понастоящем добрият зъболекар – специалист, в сътрудничеството с добър зъботехник може да покрие само необходимите участъци от зъба, за да осигури максиамална естетика и профилактика на зъба/зъбите подлежащи на желаната промяна.

Ето защо, от много години на не само на Източния бряг на Новия континент максималната, „холивудската” естетика се постига най-често с фасети – за покриване на предните участъци на зъбите, които се виждат при усмивка – горни и долни резци и кучешки и при определени условия – и предкътници.
За дъвкателните зъби – кътници и предкътници най-типичното решение са керамичните инлеи или полукорони.
Така се избягват споменатите биологични и естетични недостатъци на металокерамиката.

За всекиго ли е безметалната керамика.
Ако се спазват стандартните правила за употребата й – да!

Какво значи „правила за употреба”?
Създавайки едно трудоемко и скъпо възстановяване, както са и естетичните реконструкции, авторът му очаква то да бъде прието с одобрение и съответния респект!
Използвайте зъбите си само по предназначение: за хранене, говор и усмивка!

Бихте ли чупили орехи с мобилния си телефон! Не!

Е, не го правете тогава и с новите си зъби.
Не късайте конци, не заголвайте кабели (не се учудвайте – ние се учим не само от собствените си грешки). Не си гризетете ноктите, кожичките им и т.н.

Отхапвайки плодове с едра костилка внимавайте! По-добре използвайте нож за плодове…

Тиквените семки са полезни, но се продават и обелени! Красивата керамиката, покриваща зъбите ви няма сетивност и ако пресилите натиска върху зъбите, в желание са обелите тази семка може да се сдобиете с естествено нащърбен изкуствен зъб…

Статндартни грижи за безметалните корони – мийте ги редовно, водете ги на преглед редовно. От време на време вашият зъболекар много дискретно ще балансира оклузията ви – по-точно силата и посоката, с която вашите зъби се притискат. Така ще бъде избегната опасността от оклузален травматизъм и бедите, свързани с него…

Както разбрахте не е лесно да си знаменитост – изглеждаш добре, но спазваш и редица ограничения.

Нека сега да видим, кои са отличниците сред тях:

Кой е по-по-най?

И сред най-добрите има най-добри.

AACD – американската академия по козметична стоматология, редовно провежда подобни класации, за да установи тенденциите и модните течения, доколкото естетиката е философска категория и зависи от културните предразсъдъци на едно общество.

За медицинските специалисти здравето и естетиката вървят ръка за ръка, ето защо ние смятаме, че наподобявайки максимално външният вид на здравото съзъбие, идеално подредената му форма и създавайки предпоставки за запазване на здравето на зъбите и венците на пациента и след естетичните промени, ние създаваме и максималната желана естетика.

Класацията на журито:
Около четиредесет процента от членовете на Американската Академия по Козметична стоматология в едно свое проучване са класирали усмивката на Хали Бери на първо място, сред жените световни знаменитости.

В секцията млади знаменитости първа е Хилари Дъф.

А с почти 50% като „най-спираща дъха” е определена усмивката на Матю МакКонъхи. Той е носителят на наградата за най-добра мъжка усмивка.

Класацията на публиката:
Най-често желаният от пациентките „модел усмивка” е тази на „хубавата жена” Джулия Робъртс.

Това са наблюденията на специалистите, след контакта им със звездите.

Не всички холивудски знаменитости са преминали подобна дентална процедура, но за някои от тях се разказват и пикантни:

Дентални клюки за звездите

Преди години бащата на Майкъл Джексън получил новите си зъби си почти мигновено, казва клюката – за ден-два.
Друго си е, когато си богат и известен…

Коментар на специалиста – възможно е, но много зависи каква е била конструкцията – за подвижни протези, или за единична коронка не би било проблем. Но много интересно и поучително би било да се види и качеството.

Проверен факт – в екипа е имало зъботехник, българин по произход.

В прегръдките на Кларк Гейбъл, един от неустоимите романтични кино герои в ранните години на киното са припадали редовно и най-опитните му партньорки – например Вивиан Лйй… Какво излъчване, какъв чар!

Коментар на специалиста – Кларк Гейбъл е носил подвижни протези с красиво изглеждащи зъби.. Но по това време основата, тялото на протезата е била изработвана от вулканизиран каучук, който лесно е попивал всякакви хранителни остатъци и излъчвал в дъха на актьора крайно неприятна, направо ужасна воня! Е, колко му е да припаднеш, ако от много, много близко си така обдишан в сцена на силна развълнуваност.

Проверен факт – от много отдавна не се правят такива протези. Пък има и импланти, които възвръщат удоволствието от усещането за собствени, неподвижни зъби.

Неназована пациентка на известен естетичен дентален магьосник в Италия наела хеликоптер за да бъде превозена от средиземноморския бряг да адриатическия, за да се разтуши в известна дискотека за нощта между денталните процедури…

Коментар на специалиста – всеки се освобождава от стреса, както намери за добре.

Проверен факт – Поговорката „Мерак с пари се гаси” е международно валидна!

Митове

1. Всичките холивудски актьори са с изкуствени зъби – импланти или металокерамика…

Не е задължително:

– погледнете Уил Смит – освен симпатичните му малки кръгли ушички, майката природа е била щедра давайки му от всичко друго по много и в бяло…

– във филма “Полет над кукувиче гнездо” Джак Никълсън в една сцена на гръмогласен смях в много, много близък план разкри и няколко амалгамени пломби по кътниците си. Като може да се очаква от естествени зъби в онези години…

Джордж Клуни дълго и обстойно се оплаква в интервю как е претърпял кореново лечение. Жестовете му бяха толкова описателни и излъчваха толкова страдание, че на зрителите им се искаше те, лично, да са изобретили упойките..

– кой ли не е виждал изместената централна линия на “блестящият като коледна елха” Том Круз? Ами един от централните му резци беше позициониран точно под средата на носа му. А в по-късен етап се появиха фотоснимки актьора с брекети… Това не се случва при имплантите…

2. Всичките козметични промени по актьора се заплащат от киностудиите…

Да бе! Би могло да се случи само в случаите, когато председател на борда на директорите е чичото на актьора.

За да се продават добре, актьорите трябва да изглеждат добре, това е тяхно задължение, конкуренцията е жестока и те са принудени да поемат неудобствата на диетите, редовните тренировки или сериозните дентални процедури.

3. Холивудската усмивка струва стотици хиляди…

Вероятно…

Информацията е оскъдна – холивудските зъболекари са крайно дискретни на тази тема. Колатерални източници споменават суми от порядъка 50 до 150 000$ за цялостна промяна…

Още от Козметична дентална медицина, Публикации.

Comments are closed.